Wspólnie z Btwin stawiamy czoła wyzwaniu, jakim jest kontrola nad całkowitym kosztem posiadania

Date : 25.04.2016

Pojęcie całkowitego kosztu posiadania, w języku angielskim określane jako TCO , funkcjonuje branży już od jakiegoś czasu. Ale czy rzeczywiście potrafimy je wykorzystać? Spójrzmy, jak udało nam się zrealizować tę koncepcję we współpracy z firmą Btwin.

Kierunek: oszczędności

Całkowity koszt posiadania to suma wszystkich kosztów poniesionych w czasie pełnego cyklu życia produktu, obejmująca między innymi koszt wyprodukowania jego elementów, recyklingu, obsługi technicznej czy montażu. Krótko mówiąc, składa się na niego rzeczywista cena zakupu (<20% całkowitej ceny) plus wszystkie koszty ukryte (>80%).

Jak można się spodziewać, obniżenie TCO pozwala uzyskać znaczne oszczędności na różnych frontach. Wypracowujemy je już na etapie opracowywania produktu.

Działając ramię w ramię z firmą Btwin (światowym liderem w dziedzinie projektowania oraz produkcji rowerów i akcesoriów rowerowych), postanowiliśmy poszukać nowych, innowacyjnych rozwiązań, które pozwoliłyby obniżyć TCO rowerów poprzez zastosowanie alternatywnych elementów mocowania.

„Zaprojektujmy szybkość”

W jaki sposób, poza początkowym kosztem zakupu, możemy znacząco obniżyć koszty operacyjne? Podczas projektowania nowych elementów mocujących do produkcji rowerów, inżynierom z ARaymond Industrial* przyświecał jeden cel – łatwość montażu. Aby zastąpić jednocześnie śrubę i plastikową opaskę prowadzącą przewody wzdłuż widelca, opracowali pomysłowy, jednoczęściowy plastikowy uchwyt.

ARaymond Industrial - Btwin - Całkowity koszt posiadania (TCO)

Drobny element, ogromne oszczędności

Nie było żadną niespodzianką, że pojedynczy, montowany bez użycia narzędzi element okazał się lepszy od swojego poprzednika pod każdym względem. Przyjrzyjmy się:

• cena zakupu jest niższa (10% oszczędności),
  • czas montażu został skrócony (szybciej o 50%),
  • nie wymagający narzędzi montaż ograniczył koszty związane z zakupem, zasilaniem i konserwacją wkrętarek elektrycznych,
  • liczba części została ograniczona, a standaryzacja elementów wzorcowych pozwoliła obniżyć koszty administracyjne (50% oszczędności),
  • magazynowanie i pobieranie części z magazynu zabiera mniej czasu (szybciej o 17%),
  • wysuwanie przewodu z uchwytu trwa krócej (szybciej o 75%).

ARaymond - Btwin - Całkowity koszt posiadania (TCO)

„Szybciej” oznacza nie tylko oszczędność czasu

Projektując z uwzględnieniem TCO ważne jest, by przyjąć szerszą perspektywę. Celem jest nie tylko zwiększenie ilościowej wartości dodanej, ale również osiągnięcie korzyści jakościowych . Mówiąc „jakościowe” mamy na myśli zmienne, które nie dają się łatwo wyrazić liczbami, jednak pomimo to mają wyraźny wpływ na wysokość TCO.

Przykładowo w przypadku uchwytów opracowanych dla Btwin wśród dodatkowych korzyści można wymienić m.in. istotne obniżenie kosztów szkolenia personelu, wyższą ergonomię, ograniczenie liczby wypadków, lepsze postrzeganie produktu przez klienta czy wzrost wartości marketingowej.

Wspólnymi siłami

Bez współpracy nie udałoby nam się osiągnąć tak świetnych rezultatów. ARaymond** ze swoim 150-letnim doświadczeniem doskonale uzupełnił wspaniale zaprojektowane rowery marki Btwin. W tym wypadku optymalizacja TCO przyjęła postać kooperacji łączącej doświadczenie obu stron i mającej na celu obniżenie całkowitego kosztu oraz wprowadzenie innowacji do ostatecznego produktu, który trafia w ręce odbiorcy. Co możemy dla Ciebie zrobić?

Jeżeli chcecie dowiedzieć się, co jeszcze ARaymond Industrial może dla Was zrobić, odwiedźcie nas pod adresem www.araymond-industrial.com lub wyślijcie nam wiadomość, klikając tutaj.

** Nazwa „ARaymond Industrial” odnosi się w tym artykule do firmy ARaymond Industrial S.L., RM Barcelona Tomo 43761 Folio 163 Hoja B437597 NIF B66012691 Ctra. de Manresa Berga Km 0,5 08272 SantFruitos De Bages w Hiszpanii, będącej redaktorem powyższego artykułu, a tym samym ponoszącej odpowiedzialność za jego treść, i będącej częścią sieci ARaymond Network.
** „ARaymond” oraz „ARaymond Network” oznaczają sieć przedsiębiorstw.